Krediler

Kredi Risk Raporu Nedir 2023

04.Nis.2023 tarihinde Erhan T. yayınladı

Kredi talebiniz olumlu ya da olumsuz sonuçlanması, kredi notunuz ve kredi risk raporunuz tarafından belirlenir. Risk raporu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hazırlanır ve kişi ve kurumların kredi ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili kayıtları içerir. Bu belgede, kredi ve kredi kartları ile ilgili ödeme ve borç bilgileri yanı sıra fatura ödemeleri gibi diğer finansal bilgiler de yer alır. Bu bilgiler, risk merkezi tarafından oluşturulan kredi puanını etkiler.

Eğer ödemeleriniz düzenli ise kredi skorunuz pozitif etkilenir. Ancak, risk raporu sadece kişinin ödeme alışkanlıklarına dair fikir verir ve bir sonraki kredi ya da kredi kartı ödemesini düzenli ödeyeceği garanti edilmez.

Kredi risk raporu, Türkiye’deki tüm bankalar tarafından Kredi Kayıt Kurumu’na (KKB) iletildiğinden, bu rapor bankaların gerçek ve tüzel müşterileri hakkında detaylı bilgi içerir. Bu rapor, kredi ürünlerinin kullanımını, ödeme istikrarını ve müşterinin güvenilirliğini etkileyen unsurları gösterir.

Kredi başvurusu yapmak istiyorsanız, mevcut finansal durumunuzu gözden geçirmek için Kredi Risk Raporu’nu edinmeniz tavsiye edilir.

Neler Kredi Risk Raporu İçerisinde Yer Alır?

Kredi kullanmak isteyen kişilerin başvurularının olumlu ya da olumsuz sonuçlanması, kredi notları ve kredi risk raporlarına göre belirlenir. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hazırlanan risk raporu, birey ve kurumların kredi ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili kayıtların yer aldığı bir belgedir. Bu raporda, kredi ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili bilgiler ve kalan borçlar yer alır. Fatura ödemeleri de 2013 yılında yapılan bir düzenleme ile risk raporu kapsamına alınmıştır. Risk merkezi tarafından hazırlanan rapor, kredi puanınızı etkileyen bilgileri içerir. Düzenli ödeme yapanların kredi skoruna olumlu etkisi olur. Risk raporu, bir sonraki kredi veya kredi kartı ödemesinin düzenli ödeneceğini garanti etmez ancak kişinin ödeme alışkanlıkları hakkında fikir verir.

Tüm bankalar, Türkiye’de faaliyet gösteren müşterilerinin bilgilerini Kredi Kayıt Kurumu’na (KKB) iletir. Bu bilgi aktarımı, kamuya ait kuruluşlar ve özel bankalar için geçerlidir. Kredi başvurusunda bulunan müşterilerin güvenilirlik durumlarının bankalar tarafından görüntülenebilmesi amaçlanır. KKB tarafından hazırlanan Kredi Risk Raporu (KRR), müşterilerin güvenilirliği hakkında detaylı bilgi veren bir belgedir.

KRR, bireylerin ve şirketlerin finansal geçmişlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler içerir. Geçmişte kullandığınız kredi, kart ve mevduat hesapları gibi kredi ürünlerine dair tüm bilgiler raporda yer alır. Raporda, kredili ürün sayısı, çekilen kredi miktarı, mevcut borç durumu, finansman olanaklarından yararlanmak için gereken kredi notu, banka bilgileri ve toplam varlık durumu gibi bilgiler de yer alır. Kredi risk raporunda, finansal hareketliliğe dair veriler de yer alır. Örneğin, ödemesi geciktirilen veya yapılmayan kredi kartı ekstreleri de raporda yer alır. Finansman taksitlerinin ödeme durumu da önemli bir bilgidir. Bankalar, bu raporda kredi ürünlerinin nasıl kullanıldığına ilişkin tüm verileri görebilir.

İdeal Kredi Skoru Kaç Olmalı ?

Kredi ürünlerini kullanmayan bir kişinin KBB puanı sıfır olarak hesaplanır. Kredi kullanmaya başladıktan sonra, puanlama 1 ila 1900 arasında yapılır. En riskli puan 1 olarak belirlenir. Yani, kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali, sahip olduğunuz puana göre belirlenir. Risk durumuna göre belirlenen puan skalası şöyledir:

Puan Değeri Açıklaması
0-699Çok riskli: Hiçbir koşulda kredi verilmez
700-1099Orta riskli: Kredi alma ihtimali düşük
1100-1499Az riskli: Belirli koşullara göre kredi verilebilir
1500-1699İyi: Kredi başvuruları çoğunlukla olumlu değerlendirilir
1700-1900Çok iyi: Kredi başvuruları olumlu değerlendirilir

Puanınızın 699’dan düşük olması durumunda, kredi başvurularınızın olumlu değerlendirilmesi söz konusu değildir. Negatif bir puana sahipseniz, finansal faaliyetlerinizi düzene sokmanız tavsiye edilir. Böylece, kredi notunuz yüksek bir seviyeye ulaşabilirsiniz.

Risk Raporu Nerede Kullanılır

Kredi risk raporunuzu öğrenmek, finansman başvuruları için oldukça önemlidir. Bireysel ve ticari kredilerden yararlanmak için iyi bir kredi notuna sahip olmanız gerekmektedir. Bu notu öğrenerek, finansal durumunuzu iyileştirebilir ve kredi başvurularınızın kabul edilme ihtimalini artırabilirsiniz.

Başvuru sürecinde size yardımcı olacak bilgileri “Kredi İçin Gerekli Belgeler” başlıklı içeriğimizden edinebilirsiniz.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puanı, finansal istikrarınızı gösteren bir değerdir ve birçok kurum tarafından talep edilebilir. Örneğin, devlet tarafından sağlanan girişimci kredilerinin birçoğunda iyi bir KKB puanına sahip olma şartı aranmaktadır. Ayrıca, taksitli alışveriş imkânı sunan yerler de kredi notunuzu talep edebilir. Kredi risk raporunuzu öğrenerek, finansman başvurularınızın nasıl değerlendirileceğini anlayabilir ve olumsuz durumlarda gerekli adımları atabilirsiniz.